Te doen in de Ronde Venen

Te zien en te doen in Wilnis
De top 10 van Simone en Arwin

De Willisstee is het hart van Wilnis. Een ideaal startpunt voor een wandel- of fietstocht. Verken de mooie omgeving van De Ronde Venen, doe mee aan een activiteit of bezoek een van de vele sportieve of culturele evenementen. Dit is de persoonlijke top 10 van Simone en Arwin Reijm van De Willisstee.

1. Bezichtig het monument van de dijkdoorbraak

Op 26 augustus 2003 vond er een dijkdoorbraak in Wilnis plaats. Door de droogte tijdens een hittegolf droogde de ringdijk uit. De ondergelegen veengrond scheurde waardoor de kade bezweek. Het gevolg was een overstroming: al het water uit de ringvaart stroomde de straten van Wilnis in. Aan de andere kant traden verzakkingen op. Op de plek waar de dijk doorbrak, staan nu een monument ‘Water aan het woord’. De zilveren zinsneden op het kunstwerk weerspiegelen de gebeurtenis en laten het water aan het woord via de verhalen van de betrokkenen.

2. Breng een gratis bezoek aan De Veenmolen

De Veenmolen dateert uit 1823 en staat aan de rand van Wilnis. De Veenmolen draait elke zaterdag bij voldoende wind. Je kunt de molen elke zaterdag bezichtigen tussen 10 en 16 uur. Je kunt kijken hoe een molen werkt en producten van de molen kopen zoals:
• volkorenmeel
• tarwebloem
• roggemix
• kruidkoekmix
• pannenkoekenmeel

Oudhuijzerweg 109
www.deveenmolen.nl

3. Wandel het Bellopad: zes meter onder NAP

Lekker uitwaaien op het Bellopad en genieten van een weids uitzicht. Waar ooit het stoomtreintje Bello reed, loopt nu een wandelpad – de oude spoordijk – van Mijdrecht naar Abcoude. Je loopt dwars door een van de oudste en mooiste polders van Nederland: de Demmerikse polder. Deze ligt zo’n twee meter onder de zeespiegel, heel bijzonder. Tussen het Station Wilnis en het Spoorhuis Vinkeveen staat een NAP-meter: het is de op-een-na-diepste plek van Nederland.
De hele tocht is negentien kilometer maar je kunt ook een gedeelte van het wandelpad lopen en beginnen waar je maar wilt. Onderweg kom je een kijkhut tegen en spot je de fraaiste vogels zoals kievieten, grutto’s of tureluurs.

Oude Spoordijk
www.bellopad.nl

4. Beklim de uitkijktoren De Grote Sniep

Aan de rand van Wilnis richting Kockengen staat uitkijktoren De Grote Sniep. Je kunt hier genieten van een prachtig uitzicht over de velden en sloten van De Ronde Venen. Je kunt de toren gratis beklimmen.
Bij de uitkijktoren bevindt zich een paviljoen waar streekproducten worden geserveerd en verkocht.
De Grote Sniep is ook een start- of eindpunt van veel wandel- en fietsroutes.

Veenkade 1
www.paviljoen-toren-degrotesniep.nl

5. Vier feest tijdens Wilnis Festival

Week 33. Iedereen in Wilnis weet wat dat betekent. Elk jaar in week 33 – medio augustus – vindt het Wilnis Festival plaats. Vier dagen lang feest en gezelligheid. Overdag zijn er veel gratis activiteiten voor jong en oud zoals een kindermiddag, een bingo, een vrijdagmiddagborrel en een beachvolleybaltoernooi. Op het terrein is verder een grote kermis met veel attracties en een speciaal pop-up bruin café: De Vagebond. In een grote feesttent zijn ’s avonds optredens van bands en artiesten. Het festivalterrein bevindt zich in park Het Speelwoud, achter de Willisstee.

Pieter Joostenlaan 26
www.wilnisfestival.nl

6. Kom fietsen, wandelen, skeeleren, varen of kanoën

De natuur in De Ronde Venen is bij uitstek geschikt om te recreëren. Het verrassende en gevarieerde poldergebied kent een uitgebreik netwerk aan routes: wandelroutes, fietsroutes, skeelerroutes, vaarroutes en kanoroutes. Alle routes zijn uitstekend gemarkeerd.

www.recreatiemiddennederland.nl/routes

7. Slenter op de zomermarkt en najaarsmarkt

Elk jaar zijn in Wilnis twee speciale markten: de zomermarkt en de najaarsmarkt. Beide braderieën vinden plaats in het oude dorp van Wilnis en worden altijd gezellig aangekleed met muziek, terrasjes en kinderactiviteiten. De zomermarkt is altijd half juni, van 12 tot 20 uur. De najaarsmarkt is altijd half september. Dit jaar op 14 september 2019, van 10 tot 16 uur.

Dorpsstraat, Koningin Julianastraat en Raadhuisstraat
www.jevindthetinwilnis.nl

8. Bekijk kunst bij Artgalerie Boven Verwachting

Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij Artgalerie Boven Verwachting. Er is schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie te bezichtigen. Zowel eigen werk van eigenaar Ton Bocxe als wisselende exposities van diverse kunstenaars. Je kunt ook schilderijen en beeldhouwwerken ter plekke kopen.

Herenweg 298A
www.tonbocxeart.com

9. Ervaar het indrukwekkende verhaal van de Canadese militairen

Het monument voor de drie Canadese Militairen – Robert Moulton, Adrian Thibaudeau en Joseph White – is opgericht ter nagedachtenis aan drie Canadese millitairen. Zij kwamen op 5 mei 1943 om toen hun bommenwerper Vickers Wellington door de Duitse bezetter neergeschoten werd en brandend in een weiland neerstortte. Het monument – een zwart granieten vierkante gedenksteen – staat achter de Nederlands Hervormde kerk, naast de ingang van het kerkhof waar de drie Canadezen zijn begraven. In het weiland waar de bommenwerper neerstortte vind je een uitgebreid informatiebord.

Stationsweg en Mijdrechtse Dwarsweg
www.4en5mei.nl

10. Ga lekker golfen

Hou je van golfen in een rustige en groene omgeving? En heb je een greenfee? Wilnis beschikt over een prachtig gelegen 18-holes golfbaan. De baan heeft een zeer uitdagend karakter. Er zijn veel hogwaardige oefenfaciliteiten zoals driving range, putting- en chippinggreens. Je kunt ook een golfles boeken of een compleet golfarrangement voor een groep.

Bovendijk 16a
www.golfparkwilnis.nl